16. april 2020 | Sverige | Projekt Referenser

Ett av Sveriges största och modernaste sjukhus valde gummigolv

Södersjukhuset byggdes mellan 1937 och 1944 baserat på arkitektur från de två arkitekterna Hjalmar Cederström och Hermann Imhäuser. Då var det Skandinaviens största och modernaste sjukhus – och det kom även att bli Sveriges största byggnad. Det imponerande byggnadskomplexet är beläget på kullen på Årstavikens norra strand, som inte ligger långt från centrala Stockholm. På 1990-talet hade sjukhuset Europas största akutmottagning, med cirka 100 000 besök per år. Idag behandlas ungefär 140 000 patienter på Södersjukhuset varje år. Under 2017 inleddes ett omfattande moderniseringsprojekt för sjukhuset – det största sedan det öppnade 1944. Under det här projektet, som slutfördes 2019, förändrades Södersjukhuset bland annat med patientrum och nya behandlingsbyggnader. Utöver de nya byggnaderna omfattade moderniseringen även flera renoverings- och ombyggnadsprojekt. Alla nya byggnader har tilldelats Gold Certificate av Swedish Green Building Council, en organisation för hållbara och miljövänliga byggnader. Genom valet av nora gummigolv bidrar man till att uppfylla dessa kriterier. Totalt installerades 41 000 kvadratmeter noraplan signa på sjukhuset – en klassiker bland gummigolv som imponerar med sin hållbara kvalitet och förstklassig funktionalitet.

Södersjukhuset, Stockholm, equipped with nora rubber floor coverings

Harmonisk miljö och säker patientvård

Under planeringsarbetet använde den ansvarige arkitektbyrån en hälsovårdsdesign för att utveckla sjukhusets interiör. En sådan design bygger på banbrytande vårdmodeller som bland annat kännetecknas av en optimal synergi mellan byggnaden, miljön, mänsklig aktivitet, utrustning, infrastruktur och logistik. Syftet var att å ena sidan skapa en bra arbetsmiljö och att å andra sidan skapa en säker patientvård. Båda aspekterna ska passa in i en estetisk miljö. Naturliga och hållbara material som gummi var perfekta för detta. Med dess subtila och tidlösa färger passade noraplan signa perfekt i det valda konceptet. ”Vi har hört talas om flera tyska projekt med gummi inom sjukvårdssektorn och att de har visat sig vara utmärkta i praktiken,” säger Maria Jansson, anställd på arkitektbyrån. Detta beror på att nora gummigolv är särskilt robusta på grund av deras mycket täta yta och att det inte behövs någon ytbehandling. Även efter flera årtionden av användning visar de knappast några tecken på slitage och är därför extra bra när det gäller livscykelkostnader och hållbarhet. nora gummigolv vinner även när det gäller utseende: ”Estetiken har också spelat en viktig roll och därför valde vi gummigolv från nora. De utstrålar hög kvalitet och lyfter interiören,” framhäver Jansson.

Bra för öron och ben

Gummigolven bidrar också till en bättre inomhusmiljö genom sina akustiska egenskaper. Tack vare deras permanenta elasticitet minskar bullret av att man går eller rullar sängar och matvagnar på dem. Det leder till mer lugn och ro – ytterligare ett plus såväl för patienter som för läkare, sjuksköterskor och övriga anställda. De elastiska gummigolven har en annan fördel: De minskar belastningen på rygg och leder, vilket är en enorm lättnad för all personal som tillbringar många timmar stående. Även när man går blir det en stor ergonomisk fördel. Rumsluften är också en viktig faktor för välmåendet. Även här kan nora gummigolv bidra. De är fria från PVC, ftalater (mjukgörare) och halogener och har därför som första golvbeläggning tilldelats Blue Angel-certifikatet redan 2006, och flera andra internationella certifikat, t.ex. ”Greenguard Gold”, ”Miljöbyggnad Guld 3.0” och ”Indoor Air Quality Gold”.

Ekonomiskt underhåll

Underhållet är en avgörande faktor när det gäller kostnadseffektiviteten hos golvbeläggningar på sjukhus. Kraven är många: Å ena sidan måste man följa hygienstandarderna och å andra sidan måste rengöringen ofta utföras på kort tid. Här visar gummigolv från nora sin fulla styrka: Deras extremt täta yta är både hållbar och gör att de lätt kan rengöras och inte behöver någon ytbeläggning. ”När man väljer en golvbeläggning är det viktigt att tänka långsiktigt. Det är viktigt att inte bara tänka inköp utan också kostnader för rengöring och underhåll över tid”, förklarar Jansson. ”De här kriterierna var också avgörande när man valde golvmaterial till Södersjukhuset, eftersom nora golvbeläggningar inte behöver genomgå omfattande ”yt”-renoveringar under sin livstid,” fortsätter hon. Därmed elimineras behovet av avstängningstider och alla områden är tillgängliga dygnet runt – en central faktor för kostnadseffektivitet, särskilt i kirurgiska områden. Södersjukhuset är ett exempel på hur framtidens sjukvårdsbyggnad bygger på samspelet mellan teknik, arkitektur, medicin och byggmaterial, där patienter och anställda mår bra. nora gummigolv ger ett värdefullt bidrag till en positiv miljö som i sin tur bidrar till välmående för alla i byggnaden.

Fakta och siffror

Fastighet: Södersjukhuset, Stockholm, Sverige
Arkitekt: LINK Arkitektur AB
Produkt: noraplan® signa, ca 41 000 m²
Installation:

2018

Foto: © Arne Hyckenberg

operation theatre in hospital with noraplan signa floor covering

operating room in hospital with rubber flooring

hospital corridor with noraplan signa

Hospital Sweden with rubber floorings

Waiting zone in hospital with nora floorings

Waiting area in hospital with nora floorings

Kontakta nora
Nyhetsbrev
nora på LinkedIn
Till nyheterna